Taal wijzigen
Sidebar content Main content
Klik met de linker muisknop op de knop Eenvoudig zoeken in de kolom links, om op het tabblad Zoeken via één invoervak te kunnen zoeken.
1. Je zoekt in de Bibliotheekcatalogus in alle documenttypen in de velden: titel, auteur, samenvatting, annotatie, catalogusnummer en op onderwerp (trefwoord, personen/instellingen en filmtitel).
2. Typ het woord of de naam waarop je wilt zoeken in het invoervak Zoek. Je mag ook een gedeelte van een woord opgeven, of meerdere woorden tegelijk (in het laatste geval moeten alle woorden voorkomen in een resultaat). Je scheidt twee woorden door een spatie. Zoek zonder lidwoord.
3. Klik op de knop Zoeken om de zoekopdracht te starten.
Opmerking: gebruik in het tabblad Resultaten op de optie Verfijnen als je na een uitgevoerde zoekopdracht binnen de resultaten verder wilt zoeken op een ander woord.
Als je graag op meer dan één woord of naam tegelijk zoekt, en per zoekwoord ook wilt kunnen aangeven in welk veld het moet voorkomen, bijvoorbeeld in de titel, of in een auteursnaam, dan is Uitgebreid zoeken voor jou waarschijnlijk meer geschikt dan Eenvoudig zoeken.
Klik met de linker muisknop op de knop Uitgebreid zoeken in de kolom links, om op het tabblad Zoeken op meerdere woorden in specifieke velden te kunnen zoeken.
1. Typ het woord of de naam waarop je wilt zoeken in het betreffende invoervak. Je mag ook een gedeelte van een woord opgeven, of velden leeg laten. Zolang er ten minste één waarde ingevuld is, kun je de zoekopdracht starten. Merk op dat een zoekwoord alleen in het betreffende veld in de database wordt gezocht: als je dus bijvoorbeeld “animatie” opgeeft als Trefwoord, dan zoekt het systeem niet in de titel of in de auteursnaam, etc. (Via Eenvoudig zoeken kun je wel in meerdere velden tegelijk zoeken op één woord.)
Achter sommige invoervakken (bijvoorbeeld Auteur of Trefwoord) staat bovendien een Lijst -knop . In plaats van zomaar een woord of naam te typen, kun je via deze knop opzoeken welke woorden of namen er in het betreffende veld voorkomen. Dit is handig als je de spelling niet zeker weet, of als je gewoon alfabetisch wilt zoeken. Ook zoek je zo niet voor niets. Als je klikt op die Lijst-knop achter Auteur dan opent er een lijst met alle auteurs die in de database voorkomen. Klik onder die lijst op het pictogram , om door de lijst te bladeren.
Zoek voor auteurs op de achternaam. Als je auteurs met een “W” zoekt, dan kun je die letter in het invoervak Auteur typen en pas dan op de Lijst -knop klikken. Dan start de lijst direct bij de letter “W”. Als je nu één van de namen naar het vak Auteur wilt kopiëren, klik dan op die naam.
In velden waar geen Lijst-knop achter staat, kun je meerdere woorden invullen, gescheiden door spaties (dan moeten alle woorden voorkomen in een resultaat).
2. Achter de opties Sorteerveld en Sorteervolgorde kun je kiezen of je het zoekresultaat straks (oplopend of aflopend) gesorteerd wilt zien of niet, en zo ja, op welk veld. Dit is vooral handig als je zoekopdracht veel resultaten genereert. Markeer gewoon het betreffende Sorteerveld/Sorteervolgorde -keuzerondje door erop te klikken.
3. Klik op de knop Zoeken om de zoekopdracht te starten.
Met de Wis -knop kun je de invoervakken hier leeg maken, voor een nieuwe zoekopdracht.
Als je van de hoed en de rand weet als het op zoeken in databases aankomt, en complexe zoekopdrachten wilt kunnen opgeven, dan is Deskundig zoeken voor jou wellicht de juiste zoekmethode.
Klik met de linker muisknop op de knop Deskundig zoeken in de kolom links, om op het tabblad Zoeken op meerdere woorden en gecombineerd via Booleaanse operatoren te kunnen zoeken.
1. Je kunt momenteel alleen in de Bibliotheekcatalogus zoeken.
2. In de keuzelijst op de volgende regel kies je een veld waarin je wilt zoeken.
Afhankelijk van het veldtype kun je in de keuzelijst direct rechts ervan (ofschoon die niet altijd zichtbaar is) soms een andere vergelijking kiezen dan “=”. In dat geval (bijvoorbeeld voor het veld Jaar ) is een keuzelijst beschikbaar, hierin kun je naast “=” ook kiezen voor “Tussen”, “>” (groter dan), “<” (kleiner dan), “<=” (kleiner dan of gelijk aan) en “>=” (groter dan of gelijk aan). Hiermee kun je bijvoorbeeld zoeken op jaartallen na 1945, of vóór 1970.
Typ in het invoervak naast het vergelijkingsteken het woord, getal of de naam waarop je wilt zoeken. Je mag ook een gedeelte van een woord opgeven (trunceren), markeer dan het aankruisvakje Truncatie. Als het zoekwoord dat je opgeeft al een heel woord is (bijvoorbeeld “computer”), en je wilt niet dat er ook gezocht wordt op samengestelde woorden (zoals “computerlokaal”), dan moet je deze optie deselecteren.
3. Om de zoekopdracht uit te breiden, moet je op het + teken achter de zoekregel klikken. Je kunt nu een volgende zoekregel opgeven. De twee zoekregels moet je combineren met een Booleaanse operator. Daartoe is er aan eind van deze regel een keuzelijst beschikbaar. Kies hieruit “en”, “of”, of “maar niet”. Met “en” moet een resultaat aan beide zoekregels voldoen, met “of” moet een resultaat aan ten minste aan één van beide zoekregels voldoen, en met “maar niet” moet een resultaat wel aan de eerste regel voldoen, maar niet aan de tweede. De zoekregels worden van boven naar beneden uitgevoerd. Dit is belangrijk wanneer je zoekregels combineert. Het resultaat van de eerste twee regels wordt gecombineerd met de derde regel, en het resultaat daarvan wordt weer gecombineerd met de vierde regel, etc. Zet de gecombineerde zoekopdracht die het eerste moet worden uitgevoerd dus bovenaan.
Je kunt ook regels leeg laten of verwijderen door op het – teken aan het einde van de betreffende regel te klikken; zolang er ten minste één waarde ingevuld is, kun je de zoekopdracht starten.
4. Markeer het aankruisvakje Online beschikbaar om records zonder pdf uit het zoekresultaat weg te laten.
5. Achter de opties Sorteerveld en Sorteervolgorde kun je kiezen of je het zoekresultaat straks (oplopend of aflopend) gesorteerd wilt zien of niet, en zo ja, op welk veld. Dit is vooral handig als je zoekopdracht veel resultaten genereert. Markeer gewoon het betreffende Sorteerveld/Sorteervolgorde -keuzerondje door erop te klikken.
6. Selecteer achter Records per pagina hoeveel records je per zoekresultaatpagina maximaal wilt zien.
7. Klik op de knop Zoeken om de zoekopdracht te starten.
Met de Wis -knop maak je de invoervakken hier leeg.
AIS gebruikt functionele cookies om de gebruikerservaring te verbeteren.
Deze AIS maakt ook gebruik van analytische cookies.